Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова: Важно е възстановяването на диалога между лидерите на ЕС и Турция

26 март 2018, 09:57 часа • 1057 прочитания

Основната задача на срещата във Варна е възстановяването на диалога и доверието между лидерите на ЕС и Турция. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ.

„Фокусът е върху изпълнението на споразумението за интеграцията и най-вече на ангажиментите на Турция по интеграцията и ангажимента, който лидерите на ЕС приеха за осигуряване на финансирането за това“, подчерта Павлова.

„Първият транш на първите 3 млн. евро е факт и проектите за това вече са в изпълнение. По отношение на втория транш от вторите 3 млн. трябва да се каже, че той се разделя на хуманитарна и нехуманитарна помощ и много важно е точното разпределение на този ресурс. Хуманитарната помощ не е средства, които се дават на Турция, а чрез Турция се дават на бежанците за подкрепа. А нехуманитарната помощ касае мерки, свързани с образование, здравеопазване и е много важно те да отидат по предназначение“, каза Павлова и добави, че се радва, че България е получила подкрепата за провеждането на тази среща на лидери от високо ниво именно тук, във Варна, защото „това е както от национален интерес на България, така и за Европа“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес