Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова: Общините не бяха готови да се справят със снега

12 март 2015, 12:18 часа • 8383 прочитания

Общините не бяха готови. Кметовете не бяха създали необходимата организация и мобилизация за това поддържащата техника да е на място. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

За всички машини, за които имат ангажимент да поддържат републиканската пътна инфраструктура, са били по опорните си пунктове така, както е записано в указанието. „Всички машини бяха заредени с гориво, а при тези, които не успяха да заредят, докато дойдат генераторите по бензиностанциите, екипите от другите пътни управления доставяха това гориво с туби”, уточни министърът, цитирана от агенция "Фокус".

„Организацията е осъществена”, подчерта министър Павлова и обясни, че инж. Дончо Атанасов, АПИ е бил три дни в Област Смолян и лично е осигурил фирмите в Смолянска област да си помагат и да си носят гориво.

„Друг е въпросът, че имаме общини, които са наели такива фирми, които нямат нито достатъчно техника, нито техниката е проходима, нямаше шофьори и горива, но това е проблем, който те можеха да споделят с нас. Трябва да подобрим координацията с местните власти и да ги подкрепим, за да се справят по-добре в трудности като тази”, подчерта министър Павлова.

„Ще предоставим нашите указания към снегопочистващите фирми и сме готови да съдействаме с цялата експертиза, която имаме”, каза още Лиляна Павлова.

Над 950 машини са работили в засегнатите райони. Това каза още министърът на регионалното развитие и благоустройство по време на изслушването за действията и мерките, предприети от държавните органи и институции във връзка с преодоляването на бедственото положение в Кърджалийска, Смолянска и Хасковска област, предизвикано от обилните снеговалежи в периода 6-10 март 2015 г.

В действията по преодоляване на бедствието са участвали служителите на пътноподдържащите фирми, пожарникари, служители на Гражданска защита, военни, специалисти от енергийните дружества, информира БТА.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес