Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът прие декларация за присъединяването ни към Шенген

17 ноември 2022, 12:16 часа • 1061 прочитания

Народното събрание прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство. В документа се подчертава, че страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г. и това е потвърдено от много международни институции.

Настоява се България да стане част от Шенген през 2023 г. Българските депутати призовават колегите си от страните - членки на ЕС, да подкрепят страната ни. Припомняме, че вчера Европейската комисия призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген.

Декларацията беше подкрепена единодушно от ГЕРБ-СДС, "БСП за България", ДПС и "Български възход". "Против" гласуваха от "Възраждане", а "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не бяха в залата и не гласуваха.

По време на краткият дебат Ангел Георгиев от "Възраждане" заяви, че са "против" влизането в Шенген. "Това по никакъв начин няма да допринесе за по-добър контрол на нашата граница", каза депутатът.

Социалистът Кристиан Вигенин пък призова ПП и ДБ да влязат зала и да подкрепят декларацията, но призивът му остана без отговор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес