Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът одобри доклада на ВСС за 2018 г., БСП го подкрепи

26 юни 2019, 11:10 часа • 2321 прочитания

Народното събрание одобри доклада на ВСС за 2018 г. Това стана със 121 гласа „за“ и един „въздържал се“.

Документът отразява разделно дейността на Съдийската и Прокурорската колегии към Висшия съдебен съвет, както и на постоянно действащите комисии към тях, съгласно правомощията на съответната колегия.

Докладът съдържа пет отделни части, като в първата част последователно са изложени информация и данни относно управлението и администрирането на съдебната власт,

Това включва управление на човешките ресурси в съдебната система, кадровата и конкурсната дейност на Комисията по атестирането и конкурсите, управлението на финансовите и материалните ресурси, в това число управление на бюджета на съдебната власт, управление на съдебните сгради, електронно правосъдие и професионална квалификация.

В доклада са отчетени и 8 редовни заседания на Комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи“ към Прокурорската колегия.

Като най – значима и мащабна дейност на комисията и на Прокурорската колегия се отбелязва реорганизацията и оптимизирането на районните прокуратури чрез създаване на унифициран модел.

Съгласно създадения модел за оптимизиране на съдебната карта на районните прокуратури, считано от 1 януари 2019 г. са закрити 11 районни прокуратури.

Дебати

„Ние ще подкрепим всички представени доклади днес от представителите на съдебната власт. Тук ще се възползвам от трибуната да се обърна към всички тях и да им кажа да продължават наистина да се борят за тази справедливост“. Това посочи Попов секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на дебатите по доклада.

От своя страна депутатът от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков заяви, че данните в доклада са подробни и информацията позволява на всеки един от неговите колеги да си състави лично впечатление. „До степен за всяко кадрово, дисциплинарно и преместване сте стигнали, което позволява на депутатите до получат подробна информация“, каза Милков.

ВСС продължи в онази положителна посока, в която работи. Това каза народният представител от "Обединени патриоти" и член на ръководството на Атака Павел Шопов.

"Беше голяма глупост да делим ВСС на съдийска и прокурорска колегия, на части", каза той. По думите му и двете вършат едно и също. "Прояви се известна гъвкавост в обществото: хайде да го направим, някои хора да бъдат доволни. Каква беше причината да се отчете в Брюксел или другаде, не знам.

Това беше грешка, но не фатална. Не бих казал, че от това произтичат тежки последици."

Той се спря и на проблемите във финансов аспект. Според него в тази система винаги може да се желая още, но е задоволена от материален ресурс, като заплащане и покриване на необходими разходи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес