Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстраниха кмета на община Ракитово, участвал в 3 фирми

22 ноември 2022, 05:50 часа • 1103 прочитания

Общинската избирателна комисия в Ракитово късно днес отстрани от длъжност кмета на общината Георги Холянов заради това, че е нарушил разпоредбите на чл.41 ал.1 от ЗМСМА - останал е едноличен собственик на капитала в три фирми. В комисията 6-ма от членовете й са гласували за отстраняването на градоначалника, а 4-ма са били против.

До решението се стигна след сигнал от Димитър Делиев, в който се твърди, че кметът Георги Холянов не е прехвърлил фирмите, на които е собственик, а само е направил съпругата си техен управител. 

Съгласно разпоредбите на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. В писмото със сигнала до ОИК са приложени и справки от Търговския регистър, че към момента Холянов има три търговски дружества, на които е едноличен собственик на капитала.

Най-вероятно кметът, който преди 4 месеца пое управлението на Ракитовска община, ще обжалва решението на ОИК, но при така създалата се ситуация местните общински съветници ще трябва да изберат временно изпълняващ кмет.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес