Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ПП още не са затворили вратата с БСП

24 октомври 2022, 08:06 часа • 877 прочитания

Вратата с БСП още не е затворена. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев в ефира на Нова телевизия, след като от левицата подкрепиха избора на Вежди Рашидов за председател на парламента заедно с ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

Според него експертно правителство не е най-добрия вариант, тъй като някой трябва да носи отговорността. "Няма решение дали е възможно ПП да подкрепи кабинет извън втория мандат", каза той. 

"Трябва да гоним балансиран бюджет в дългосрочен план. Ние сме против този огромен дефицит от 6,6%. Той е безумен. Практиката да се крият приходите в бюджета се завръща - приходите са сериозно подценени. Не е страшно да си в дефицит, но 6,6% е огромно число и ще се борим да бъде намалено", каза Арабаджиев. 

"Парите за социалната програма са включени и те не са финансирани от дълг. Увеличеният икономически ръст позволява изплащането им", обясни той.

По думите му на макро ниво икономиката е добре. "Това, което държавата може да направи, е да влияе на минималната работна заплата", каза депутатът. И обясни, че предложението на ПП е тя да достигне 850 лв. "Чрез увеличаване на минималната работна заплата ние ще създадем натиск върху работодателите, които реализираха огромни печалби миналата година, част от тях да отидат в работниците", смята той.

Според него за момента отстъпката от 25 стотинки на литър за горивата работи добре. "Трябва да се види дали има ресурс, но тя трябва да остане", категоричен бе той.

От ПП ще предложат и компенсациите за бизнеса да останат. "Парите за компенсации за енергийните дружества не минават през бюджета, те са от техните приходи", каза депутатът.

ОЩЕ: Мартин Димитров: Дефицитът трябва да бъде намален на около 3%

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес