Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: МС издигна Кристалина Георгиева за

13 септември 2016, 10:18 часа • 810 прочитания

 

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София.

Средното си образование завършва в Седма столична гимназия "Георги Димитров".

След това продължава в Университета за национално и световно стопанство, специалност "Политическа икономия", профил “Социология”.

До 1990 г. Георгиева заема различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. Чете лекции във водещи университети в цял свят. Тя е част от екипа на Световната банка от 1993 г., когато е икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие.

Лично президентът на Световната банка Робърт Зелик я посочва като свой заместник.

На 10 март 2008 г. Кристалина Георгиева заема поста вицепрезидент на Световната банка и едновременно с това става корпоративен секретар на банката.

Автор е на повече от 80 публикации, включително и на учебник по микроикономика, носител е на няколко награди и стипендии за изследователска и научна дейност.

На 19 януари 2010 година е издигната кандидатурата й за еврокомисар в ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи". Това е втора кандидатура на България след неуспешния опит на външния министър Румяна Желева.

На 3 февруари 2010 година Кристалина Георгиева е одобрена за еврокомисар, с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Владее четири езика- английски, френски, руски и сръбски.

Омъжена, има една дъщеря.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес