Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: ГЕРБ номинира Десислава Атанасова за конституционен съдия (ВИДЕО)

11 януари 2024, 12:29 часа • 10646 прочитания

ГЕРБ номинира председателя на парламентарната група на партията Десислава Атанасова за конституционен съдия. Това съобщи лично лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От изказването му стана ясно, че именно той ще заема мястото ѝ начело на групата в Народното събрание. "Познавате я всички, от последните девет парламента, във всички правни комисии, с изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони", с тези думи Борисов защити кандидатурата на Атанасова.

"В Конституционния съд думата „съдия“ е малко условна. Там присъди не се издават. За Конституционния съд трябва голям политически, правен и юридически опит“, заяви Борисов. Още: След искането на Радев: Конституционният съд се заема с промените в основния закон

В отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ изтъкна, че в КС има много политически лица: "Последният пример е Янаки Стоилов, който веднага след служебния кабинет, влезе в Конституционния съд".

По думите на Борисов Десислава Атанасова ще се справи много добре в КС като нейните качества като юрист далеч надвишават тези на Стоилов.

"Да не ми звънят"

Самата Атанасова заяви, че първата ѝ голяма мечта била правото, но по стечение на обстоятелствата от години се занимава с политика. „Магистратски опит ми липсва, но имам парламентарен такъв“, каза още тя. Още: Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон

Тя допълни, че ако бъде избрана за конституционен съдия, ще пази правото дори от закона.

А ако ѝ звънят от ГЕРБ, ще отговаря по лични поводи, но призова колегите си да не ѝ звънят по конституционни въпроси.

Вчера (10 януари) коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че ще издигне бившия съдия Борислав Белазелков за Конституционния съд.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес