Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС реши: Искаме конвергентен доклад за влизане в еврозоната на 1 юли 2025 г.

26 юли 2024, 14:44 часа • 746 прочитания

България ще поиска конвергентен доклад за приемане в еврозоната на 1 юли 2025 г.

Това решиха депутатите в пленарна зала по време на обсъжданията за приемането на законопроекта за въвеждане на еврото като валута у нас. Припомняме, че вчера депутатите от комисията по бюджет и финанси гласуваха решение, с което служебното правителство да ускори процеса по въвеждане на еврото в България.

Припомняме, че преди точно месец служебното правителство внесе законопроекта, макар на този етап да сме изпълнили 3 от 4 критерия за еврозоната - припомнете си какво следва ТУК. 

Самият законпроект цели да осигури гладко и безпроблемното въвеждане на еврото в България и да повиши прозрачността и информираността на гражданите и бизнеса за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

Още: Предизборно депутатите поискаха ускорено приемане на еврото - служебният кабинет охлади ентусиазма (СНИМКИ)

Снимка: iStock

В доклада за конвергенцията се представя оценка на напредъка на държавите членки на ЕС извън еврозоната с изключение на Дания, която има клауза за право на отказ, в изпълнението на критериите за въвеждане на еврото. Той се публикува най-малко веднъж на две години или по искане на държава членка на ЕС, желаеща да се присъедини към еврозоната.

Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад, заяви по-рано Министерството на финансите.

Още: Кабинетът внася проекта на Закон за въвеждане на еврото, ето какво включва

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес