Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НС промени правилата за кворума на фона на предстоящия избор за БНБ

06 април 2022, 11:50 часа • 4927 прочитания

Само дни преди предстоящия избор на гуверньор на Българската народна банка (БНБ), Народното събрание промени правилата за кворума.

От изказване на председателя на парламента Никола Минчев стана ясно, че вече за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината депутати от последната проверка на кворума. Минчев обяви решението в началото на днешното парламентарно заседание. То е взето на сутрешния председателски съвет. 

"От началото на Народното събрание сме запазили парламентарната практика от 44-ото НС по отношение на необходими гласове - при всяко гласуване да има 121 участващи, което не е нормативно закрепено, не се изисква задължително. Появиха се и проблеми с тази практика, която сме въвели, поради което ще се върнем към практиката, която е била прилагана до 44-ото НС, включително, а именно - за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума", заяви Никола Минчев.

Досега в парламента се прилагаше практиката от предходното Народно събрание, при която за да е валидно гласуването, трябваше да са поне 121 души (независимо дали "за", "против" или "въздържал се").

Промяната може да се окаже ключова за избирането на нов управител на БНБ, както и за цялостната игра с кворума в парламента. Двамата кандидати за поста са от управляващата коалиция - лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и финансистът от "Има такъв народ" Любомир Каримански, като все още няма яснота кой ще бъде избран. Подробности за споровете в коалицията и защо е важен изборът - четете тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес