Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото удължаване на бюджета мина на второ четене през комисия

13 юни 2023, 15:48 часа • 6113 прочитания

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет до 31 юли. По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.

Припомняме, че вчера министър Асен Василев пое ангажимент в Народното събрание, че ведомството му ще внесе проекта за държавен бюджет максимално бързо, така че да има време за обсъждания в парламента и до 31 юли да има приет бюджет.

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. 

Предложението на МФ за това считано от 1 юли 2023 г. да се определят минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 523,04 лв. и максимален размер на гарантираните вземания по чл. 22, ал.2 от Закона за гарантиране вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя в размер на 1950 лв. също беше припознато от Венко Сабрутев и Георги Ганев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Впоследствие то също беше прието в комисия. Още: Финансовият министър иска служебното правителство да може да пипа сребърния фонд и европейските средства (ВИДЕО)

В преходните и заключителните разпоредби на закона беше прието пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост. 

От МФ препоръчаха при приемането на Закона за Бюджет 2024г. в Народното събрание или в Министерство на финансите да се обмисли за механизъм за дългосрочно капиталово бюджетиране на общините, но и държавата. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес