Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново двадесет - ВСС ще спори как да гласува за нов председател на ВКС

29 януари 2015, 16:36 часа • 19387 прочитания

Към 16:40-16:45 Висшият съдебен съвет (ВСС) ще започне дискусия дали да гласува с бюлетини или с електронната система за избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Заседанието на ВСС продължава над седем часа, като вече приключи изслушването на втория кандидат - Павлина Панова.

Въпросът за гласуването във ВСС се дебатира отдавна - той е от компетентността на ВСС, вие трябва да решите как трябва да се извърши гласуването, как ще се чувствате най-добре в гласуването, не мога да изразя мнение по процедурата, измъкна се Панова. За разлика от нея Лозан Панов три пъти поиска гласуване с бюлетини.

Въпреки критиките към ВСС, точно този съвет избра съдия Панова за председател на наказателно отделение на Върховния касационен съд (ВКС). С това изявление от страна на ВСС започна изслушването на Панова.

Не смятам, че следва да се говори за гнили ябълки в състава на ВКС, започна своето изложение Панова. Неин най-важен приоритет е отстояване на независимостта на съдебната система. Досега се бяхме фокусирали във външната си независимост от другите власти. Но съдебната система не може да осъществява функциите си без взаимодействие с останалите власти. Трябва да фокусираме усилията си във вътрешната независимост, обясни Панова.

На първо място не е допустимо намеса на по-висшестоящ съд в работата на по-низшестоящ, освен ако не става въпрос за процесуален процес. Недопустимо е и ръководителите на отделните съдилища да налагат силово методи за управление. Основната идея на съдебната система е в самоуправлението. Голям проблем е разпределението на дела и съмнението за „правилно” разпределение – това лишава съдебната система от доверие и от възможност да си свърши работата, каза Панова.

Привърженик съм на разделението на ВСС на две колегии – на съдийска и прокурорска, за да няма възможност за възникване на зависимости при назначение на магистрати, уточни кандидатът. Това е и тезата на правосъдния министър Христо Иванов, и на Реформаторския блок.

Според Панова БОРКОР търпи критика заради пасивността си. Сметната палата може да си върши работата, промяна във функциите й е конституционален въпрос, каза още Панова.

Павлина Панова каза, че не вярва днешното гласуване да се повлияе от факта, че тя вече веднъж е кандидатствала за поста и не е била одобрена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес