Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият правосъден министър: Много се говори за съдебната реформа, но не се прави

04 ноември 2021, 08:29 часа • 2746 прочитания

Повече се говори за съдебна реформа, отколкото тя се случва. Трябва да се ориентираме в действия по тази насока. Това заяви новият служебен правосъден министър Иван Демерджиев в ефира на БНТ.

Той каза, че прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетелите в Министерство на правосъдието не е съдебна реформа, а цели да покаже нетърпимост към определени полицейски прояви. Според него съдебната реформа трябва да стане факт, а не само да се говори за нея, както в последните години се случва. Безконтролната власт трябва да бъде сложена в рамки и съобразно закона, добави Иван Демерджиев.

По думите на Дермеджиев Конституцията е последният нормативен акт, който трябва да се коригира само, ако е необходимо. ЕК ясно посочи, че ние имаме проблем с върховенство на правото, като предложим механизми в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, напомни новият служебен правосъден министър.

Той посочи, че ВСС трябва ясно да осъзнае функциите си и много често кадровият орган се занимава със странични въпроси, принизяващ се до иконом. Част от съдиите не припознават ВСС като органа, който отстоява тяхната независимост, стана ясно от думите му. 

Той настоя да се намери балансът и точната пропорция между квотите във ВСС. ВСС бяга от взимането на важни решения с различни процедурни хватки, като не разглежда важни искания, а търси начин да заобиколи проблемите, подчерта Демерджиев, който не вижда доверие на професионалните среди във ВСС.

Във връзка със Специализирания наказателен съд и прокуратура, Демерджиев подчерта, че специализирано правосъдие трябва да има, но в този вид работи неправилно и погрешно. 

Още: Янаки Стоилов става конституционен съдия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес