Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова заплаши управляващите с КС и съда в Страсбург заради Жаблянов

21 февруари 2018, 10:55 часа • 1627 прочитания

Ако ГЕРБ гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционен съд. Ако я гласувате, отивате в Европейския съд по правата на човека.

Това заяви в защита на съпартиеца си лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че искането за оставката на зам.-председателя на Народното събрание е противоконституционно.

"Ще получите осмата европейска присъда, която ще ви покаже, че Граждани за европейски развитие на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен", заяви тя.

По думите ѝ исканата оставка на Валери Жаблянов е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев (бивш председател на Народното събрание от ГЕРБ, бел. ред.). Нинова припомни, че той подаде оставка като председател на парламента, за да не бъде пленарната зала празна при посещението на Антонио Таяни. "Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена заради нарушаване на основни принципи на Конституцията и правовата държава", обясни Нинова.

Тя посочи, че президентът Румен Радев е прав да казва, че парламентарната република атрофира и обвини ГЕРБ, че дава нов принос в тази атрофия, превръщайки парламента в съд. "Днес това тук е трибунал. Извънредно съдилище срещу инакомислещите", аргументира се лидерът на БСП.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес