Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова: Напрежението в коалицията заради АЕЦ"Белене" е малко преувеличено

16 февруари 2022, 15:32 часа • 2730 прочитания

„Няма да коментирам думите на министър-председателя, ще коментирам нашата позиция и най-вече текста от коалиционното споразумение, на което ние държим.Това „напрежение“ е малко преувеличено. Диалогът е нормален. С премиера разговаряме съвсем нормално по всички теми. Според нас трябва да се свика този експертен състав и те дадат най-доброто предложение за България“. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод няколко разнопосочни изявления затова ще се строи ли АЕЦ „Белене“.

Изпълнителното бюро на БСП излезе днес с официална позиция, като отговор на думите на премиера Кирил Петков в интервю от вчера, в което той нарича проекта „локва“ и смята, че нови мощности в АЕЦ „Козлодуй” биха били по-рентабилни.

„Ние сме лоялни коалиционни партньори, политически коректни. В споразумението пише, че експертен екип ще оцени възможностите за изграждане на нова ядрена мощност или в АЕЦ „Белене“, или на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ - като прецени икономическите, финансовите параметри и кое е по-добре за българския народ. Тогава ще вземем политическото решение. Държим единствено да се спазва коалиционното споразумение“, заяви Нинова.

Началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова също коментира темата за АЕЦ „Белене“. Тя заяви, че има коалиционно споразумение, в което е залегнало развитието на ядрената ни енергетика. Предстои анализ кой проект е по-добър - „Белене“ или „Козлодуй“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес