Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николина Ангелкова: Няма риск от фалит на туроператори, но ситуацията е тревожна

28 февруари 2020, 09:28 часа • 2021 прочитания

"Ситуацията е тежка и тревожна и следим какво се случва с разпространението на коронавируса." Това каза министърът на туризма Никола Ангелкова. Тя отговори отрицателно на въпрос дали има реална опасност от фалити на туроператори и и допълни, че не иска да спекулира, защото паниката е сериозна и не трябва да се превръща в психоза.

Тя благодари на всички оператори, които влизат в положение и се надявам светът да намери решение максимално бързо.

Пред БНТ министърът посъветва да не се пътува в Италия. Тя препоръча, който който има възможност трябва да отмени пътуването си или да смени периода му.

"Не повече от 20 000 италианци са посетили България от декември до януари месец. Засега ситуацията с отлив на туристи не е критична спрямо записванията и отказ от пътувания. Здравето е на първо място и то влияе, нямаме реално отражение на резервациите", обясни тя.

"Можем да очакваме ръст между 2 и 5% за летния сезон. Заявените полети за летище Бургас са с ръст от 14%, а за Варна с 5%", подчерта министърът на туризма.

Що се отнася до това как е протекъл зимният сезон, тя заяви, че имаме ръст от 11,5% въпреки липсата на сняг. Има над 34% ръст от туристи от Франция, Германия, Украйна.

Actualno.com следи за вас разпространението на коронавируса и мерките за сигурност у нас в Live блог.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес