Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Минчев и 3-годишният Андрей удариха звънеца в парламента навръх Деня на конституцията

16 април 2022, 16:58 часа • 14973 прочитания

Днес отбелязваме 143 години от приемането на първата българска Конституция. По този повод Народното събрание отвори врати за гражданите.

Първите гости бяха студенти по европеистика и право от Софийския университет и от Нов български университет, както и ученици от столично училище. Те бяха приветствани лично от председателя на парламента Никола Минчев.

"На 16 април 1879 година е приета първата конституция, от която са положени основите на българска парламентарна демокрация. И да си пожелаем бъдещият парламентаризъм да върви все напред и нагоре и всеки да дава в тази насока каквото може, както едни отвътре, а други отвън", обърна се към гостите Минчев.

Всички присъстващи в парламента успяха да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция, както и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим Първи.

Студентите по европеистика в Софийския университет Виктор и Велислава разглеждаха парламента чисто професионално. И дават оценка, че "липсва достатъчно активност, повече сякаш се водят някакви партийни спорове в парламента".

"Би било хубаво да се поработи върху обратната връзка и прозрачността", посочи Виктор.

"Оживи се българският парламентаризъм в последно време", успокои обаче Екатерина Михайлова - депутат в няколко парламента, сега преподавател по право.

"И ако ме питате, мойта критика е, че мнозинството на моменти не е ясно дали точно това прави, което му е работата. Няколко пъти не успяха да вземат решение. Бих им пожелале една по-добра синхронизираност, координираност".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес