Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Натиск върху полицаи и върху служебния премиер": "Продължаваме промяната" видя два проблема в МВР-протеста

12 август 2024, 16:24 часа • 1832 прочитания

"Продължаваме промяната" излезе с позиция, в която "категорично" осъди "опитите за политическа намеса в работата на Министерството на вътрешните работи".

В контекста на протеста на униформени и цивилни служители в подкрепа на силовия министър Калин Стоянов - съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че "това е абсолютно противозаконно и е опасно политици да се заиграват с полицейския апарат на държавата“.

Още: "Един истински професионалист": Служители на МВР застанаха зад Калин Стоянов

СДВР пращало специални съобщения към полицаи?

"С особена тревога отбелязваме информацията за изпращане на специални съобщения от СДВР към полицейски служители в столицата. Този акт представлява недопустим опит за манипулация и оказване на натиск върху служителите на реда", заяви Петков.

"Призоваваме за пълна прозрачност относно съдържанието и целта на съобщенията до полицаите, както и за разследване на лицата, стоящи зад тази недопустима практика", гласи позицията.

Снимка: БГНЕС

Още: МВР наказва полицаи с мъмрене и порицание за смърт на арестанти

МВР за политически цели

"Още по-обезпокоително е, че полицаи се използват за упражняване на натиск върху новия служебен премиер", гласи позицията на ПП. Тя идва, след като полицейският синдикат усили напрежението върху новия служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева за избор на министър на вътрешните работи. Тя вече се срещна с Калин Стоянов.

"Това е ясно доказателство, че МВР се използва с политически цели, което е недопустимо в една демократична държава. Още повече от страна на синдикални организации, чиято работа е да защитават трудовите права на полицейските служители, а не да подстрекават и упражняват политически натиск върху служебния премиер", заявиха от ПП.

Още: Стоянов: Неуспели политици търсят вариант за "ала-бала" на изборите (ВИДЕО)

От „Продължаваме Промяната“ настояват за незабавно прекратяване на всякакви действия, целящи да повлияят на избора на следващ министър на вътрешните работи чрез организиране на протести или оказване на натиск върху служителите в системата. "Никой няма пожизнено право да бъде министър, нито да организира протести против оставането си на поста. Настояваме изборът на нов министър на МВР да бъде направен единствено въз основа на професионални качества и в интерес на всички български граждани, а не в полза на определени политически или икономически кръгове.

Ние сме против всякаква политизация на силовите структури и ще работим усилено за възстановяване на доверието в правоохранителните органи", казват от ПП.

Още: Журналист: Безумие е полицаи да излизат на протест и да бранят министър, явно е удобен

Стоянов не отговаря на въпроси, които са му неудобни

Същевременно вътрешният министър беше притиснат от председателя на движение БОЕЦ Георги Георгиев с въпроси дали сам разследва сигналите, които Георгиев и съратниците му са подали срещу него. Става дума за тежки престъпления, включително наркотрафик, кражба на скъпи коли и данъчни измами: БОЕЦ: Прокуратурата проверява сигнал срещу Калин Стоянов за "тежки престъпления" (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес