Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър срещу малките модулни реактори: България не трябва да е опитна страна

17 януари 2023, 16:03 часа • 1206 прочитания

"Не мисля, че България трябва да е опитна страна". Това каза енергийният министър Росен Христов пред журналисти, обяснявайки защо е против малките модулни реактори. "Никъде няма построен такъв малък модулен реактор, т.е. ние нямаме нито технически параметри, нито финансово икономически като стойност на инвестицията, себестойност на електроенергията, а за ядрена сигурност, въобще не говоря", изтъкна той.

"За момента стоим отворени, проучваме го, гледаме какво става по света, коментираме с румънските колеги, които инвестират и са готови да работят по тази технология", добави министърът.

ОЩЕ: Вашингтон и Букурещ ще строят АЕЦ с малък модулен реактор в Румъния

Пояснявайки защо е против, Росен Христов подчерта, че става въпрос за ядрена енергетика и за мащабни инвестиции.

"Лично аз не препоръчвам ние да сме експериментална платформа за такова нещо, при положение, че имаме площадка за конвенционални реактори", добави той. Според него, ако нищо нямахме, може да експериментираме. "Но при положение, че имаме едното и то е в напреднала фаза и на двете площадки, не виждам много потенциал", каза той.

Все пак, Христов отбеляза, че бъдещето на малките модулни реактори в България е въпрос на убеждаване. "Ако някой някъде направи нещо и то е интересно, и безопасно, и икономически изгодно, ние сме готови да се включим в процеса", добави той.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес