Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минчо Спасов: Ако България отхвърли протегната ръка на царя, ще се отиде в Страсбург

05 декември 2017, 08:30 часа • 2390 прочитания

"Ако България отхвърли протегната ръка на Царя, ще се отиде в Страсбург. Това е пътят, по който всички граждани вървим, за да живеем в правова държава". Това заяви юристът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов.

"Първо се говореше че държавата ще инициира спиране на делата, че очаква НС да стартира процедура по приемане на Закон, какъвто през 2009 парламентът обеща да има. Кашата се задълбочи толкова, че и на самите управляващи им е трудно", допълни още той в ефира на bTV.

По думите му "Красимир Каракачанов не знае какво са приели неговите съпартийци в София. Разцеплението може би е вътре в самото ВМРО", предположи още той.

"За мен е важно друго, че царят протегна ръка. Самата Цачева каза, че се плаши от това, което ще се случи в Страсбург. Популизмът в Пловдив доведе до това, че ние ще плащаме 1 млн. за Синята къща в Пловдив, такива са стотици", припомни Спасов. Той даде пример с дело в Страсбург срещу гръцката държава от гръцкото кралско семейство, което е спечелило обезщетение от 17 млн. евро.

Припомняме, че на 4 декември от Министерството на правосъдието обявиха, че няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за т. нар. "царските имоти". Министър Цецка Цачева открито прехвърли топката в полето на парламента, след като обяви, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за имотите.

По-рано регионалният министър Николай Нанков обяви, че се водят преговори извън съда за "царските имоти". На 4 декември той каза, че делата за имотите си продължават и отрече информацията, че е коментирана възможността за сделка и извънсъдебно решение.

"Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават, по това за двореца "Врана" има заседание на 8 май , защото е починал един от наследниците на Фердинанд", каза той.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", каза тогава от своя страна Цачева, като отказа да прогнозира дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд.

"Не може министър да разпорежда на законодателната власт. Никога не бих си позволила такова нещо", добави министърът на правосъдието. По думите ѝ поредното повдигане на темата за наследствените имоти на царете Фердинанд и Борис III е станало с писмо от октомври на Сакскобургготски до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента по това време Димитър Главчев и омбудсмана Мая Манолова.

"Това не е какъв да е закон, а такъв, който се налага много рядко и в този случай изпълнителната власт няма правомощия на законодателна инициатива", коментира още Цачева.

Според нея сега изходите от ситуацията са два – или приемането на специален закон, или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски.

От думите ѝ стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове в Страсбург, но няма информация за движението по тях. След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче, тя обеща да обяви решението на властите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес