Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси на кмета на община Септември

17 юни 2018, 12:45 часа • 3044 прочитания

Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, конфликт на интереси по отношение на кмета на Община Септември Марин Рачев, става ясно от сайта на КПКОНПИ.

В решението се посочва, че става дума за лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3, т.8 ЗПУКИ (отм.), във връзка с издаването на заповед No 57/15.09.2017 г. за одобряване на проект за ПУП - ПРЗ за ПИ No 069028 в местност в землището на село Варвара в частен интерес на свързано с него лице по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ (отм.), с което е нарушил разпоредбата на чл. 8, изречение първо, хипотеза четвърта от ЗПУКИ (отм).

Става дума за промяна в предназначението на имот в местност в землището на село Варвара от „Дървопроизводителни горски площи“ в УПИ I – 28 „За семеен хотел“. За новообразувания УПИ се установява устройствена зона „Ов“ (Вилна зона), като в проекта е предвидена свободностояща нискоетажна застройка. Без тази промяна собственикът на имота не би могъл да реализира интереса си, свързан с образуването на УПИ за обект „Семеен хотел“. Обстоятелството, че Марин Рачев свързано лице – роднина по права линия, тъй майка му е едноличен собственик на капитала на дружеството собственик на имоти, включени в одобрения проект за ПУП, налага извода за наличие на частен интерес по смисъла на чл. 2, ал. 2 от ЗПУКИ(отм.), повлиял върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията по служба на Рачев, в качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Комисията установява и неподаване на декларация по чл. 12, т. 4 от ЗПУКИ (отм.) на 15.09.2017 г. по отношение на Марин Рачев, кмет на община Септември, във връзка с издаването на въпросната заповед. На основание чл. 27, ал.5 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (отм.) решението може да бъде оспорено от заинтересованото лице пред Административен съд-Пазарджик в 14-дневен срок от съобщаването му.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес