Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корнелия Нинова избяга от лична подкрепа за Станишев заради Истанбулската конвенция

07 декември 2018, 07:37 часа • 1448 прочитания

Председателят на БСП Корнелия Нинова реши да не ходи на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон и с този си ход подчерта, че идейните различия на българските и европейските социалисти си остават много големи, напомняйки за тези между комунизъм и социализъм.

Според в. "24 часа" причината Нинова да не пътува за Лисабон е, че там ще бъдат гласувани резолюции в подкрепа ратифицирането на Истанбулската конвенция и на Глобалния пакт за миграция на ООН. Нинова и БСП водят политика на противопоставяне и срещу двата документа.

Вместо Нинова, в португалската столица ще отидат двама нейни заместници - Деница Златева и Кирил Добрев. А Нинова изпрати "дистанционно" подкрепа за Сергей Станишев, на когото предстои кампания в опит да се пребори отново за председателското място на ПЕС.

Още в началото на годината червеният пленум на БСП взе решение да не подкрепя Истанбулската конвенция. Това доведе до остър сблъсък между Станишев и Нинова. Тогава лидерът на евросоциалистите обяви дискусията за изкривена и обясни, че няма такова нещо като трети пол в конвенцията.

Един политически лидер има ангажимент да изкаже позицията на партията си точно на форуми като конгреса на ПЕС, няма нужда да се крие, коментира решението на Нинова политоложката Татяна Буруджиева, която е в Лисабон за конгреса на ПЕС. Политическият знак е лош, а резолюциите били известни още от юни, обясни тя. Има формати, в които е можело да се направят възражения, а доколкото ми е известно, такива няма, коментира още Буруджиева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес