Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд отхвърли атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019г.

05 февруари 2020, 10:00 часа • 1963 прочитания

Конституционните съдии отхвърли атакуваните от БСП промени в бюджета на НЗОК за 2019г. Решението на съда е публикувано на сайта на институцията. Магистратите отбелязват, че част от искането на народните представители е отклонено. Мотивите за решението се очакват.

В решението е описано, че 12-те висши магистрати са се разделили по равно, и не са успели да сформират мнозинство от 7 гласа по казуса.

Затова решението на КС е искането на 66-депутати от левицата да бъдат отменени параграфи от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Здравната каса за 2019г. да бъде отхвърлено.

Actualno.com припомня, че БСП атакува бюджета на Касата в КС в края на 2018г., когато с приемането му, се наложиха промени в още 17 закона в здравеопазването. С тях се промениха и някои от политиките в здравеопазването. Освен всичко друго, те бяха предложения за промени между двете четения на бюджета на касата.

Реално с приетата финансова рамка тогава, Здравната каса пое функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина, например. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Тогава от БСП записаха в искането си до КС, че не може чрез бюджетния закон да се провежда политика в дадена сфера, защото той е формален и не урежда обществени отношения. Бюджетът е само финансова програма за реализиране на определени политики, подчертават депутатите.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес