Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков обеща на кметовете: Няма да има "наши" и "ваши" общини

07 юни 2022, 20:18 часа • 3777 прочитания

Премиерът Кирил Петков обеща на кметовете на общини, че за него няма да има разлика дали кметът е от една или друга политическа сила. ""Всички сме българи. Това с деленето, дето на нашите ще дадем, на другите няма да дадем свърши. Всички са наши, няма да има разлика", заяви той откривайки дискусионен форум на Националното сдружение на общините (НСОРБ), посветен на бъдещето на Европа и България през призмата на кризите.

Той увери кметовете, че бюджетните и европейските средства ще се разпределят максимално прозрачно. "Независимо кой кой познава, кой кой харесва, на конкурентен принцип голяма част от проектите ще бъдат дадени, така, че най-конкурентните проекти да печелят, а за малките общини ще има и квотен принцип, така че да сме сигурни, че никой не остава назад", каза премиерът. "Между прозрачност на раздаването на средствата, равнопоставеност и работа заедно, надявам се, че ще имаме безпрецедентен успех в развитието на България", добави Петков. Според него, махайки корупцията, тези средства ще отидат на правилните места.

Защо ги няма общините в актуализацията на бюджета и Плана за възстановяване, попита премиера кметът на Монтана Златко Живков и добави: "Малко ми прилича на тезата от миналия век , от този на Сталин: няма община - няма проблем, няма кмет - няма проблем". В отговор Кирил Петков категорично заяви: "Няма кмет - няма свършена работа. Това е, което ще е оттук нататък" и подчерта: "На нас ни трябва да работим заедно, ние сме партньори, ние сме заедно, имаме обща цел. Колкото сте по-близо до населението, толкова по-важна е вашата задача, да можем заедно да решим проблемите".

Той посочи, че по Плана за възстановяване ще бъдат отпуснати 12.9 милиарда, в частта местно развитие 412 милиона, енергийна ефективност - 1.8 милиарда, външно осветление - 150 милиона, модернизация и дългосрочна грижа - 640 милиона, образователна инфраструктура - 570 милиона, индустриални зони - 216 милиона и подчерта, че всички тези средства отиват в общините.

"Не тръгваме към кметовете като към хора, с които имаме проблеми, а като към партньори, с които имаме да работим заедно", увери кметовете премиерът.

В хода на дискусията с кметовете вицепремиерите Гроздан Караджов, Борислав Сандов и Калина Константинова разясниха темите, свързани с програмите с европейско финансиране, бъдещия Фонд за общински инвестиции, ролята на местните власти в Зеления преход и предстоящите промени в подхода, механизмите за управление на отпадъците и други важни за местните власти въпроси.

Послание към форума отправи Дубравка Шуица - заместник-председател на Европейската комисия и Еврокомисар за демокрацията и демографията, координатор на Конференцията за бъдещето на Европа, на база на резултатите от която са в процес на обсъждане и бъдещите промени в структурата и функционирането на ЕС.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес