Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков: Новият министър на отбраната ще бъде проф. Тодор Тагарев (ВИДЕО)

28 февруари 2022, 17:20 часа • 9582 прочитания

Зеленият коридор за 150 човека българи се осъществи и се надяваме да стигнат до границата успешно, за което съм благодарен на министъра на външните работи Теодора Генчовска, каза премиерът Кирил Петков след извънредното заседание на правителството.

По отношение на оставката на министъра на отбраната, правителството беше единодушно. Утре свикваме извънредно заседание на правителството за освобождаване на министъра на отбраната Стефан Янев. новият министър на отбраната ще бъде проф. Тодор Тагарев, обяви премиерът. Кой е Тагарев и подробности за биографията му - четете тук.

Президентът е уведомен от вчера за тази промяна, съобщи Петков.С това, че президентът каза, че има риск от смяната съм съгласен, не може в тази криза да има вакуум. Днес решаваме, утре избираме нов, заяви премиерът. 

"Идеята, че преклонена глава сабя не я сече не е националатана идея на България. Аз съм много щастлив, че българското правителство не се сниши и ясно заяви своята позиция за неправдата в Украйна. В момента един диктатор е взел ужасяващи решения и не можем да мълчим. Тук въобще не говорим за народа на Русия. Аз имам приятели там. Никой не може да казва на България какво да прави. Ние сме независима страна и сами вземи решенията си. Радвам се, че говорим на един глас с Европейския съюз", обяви още той.

"Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна. Другата фалшива новина, която чух днес, е, че ще пращаме войници в Украйна. Няма абсолютно нищо вярно в тези две твърдения. Това са фалшиви новини и опорки на определени сайтове", категоричен бе премиерът.

"Аз не мога да повярвам, че в 21 век някой може да говори за ядрено оръжие. Като българско правителство обаче сме задължени да проверим военните запаси. Установихме, че има йодни таблетки с изтекъл срок. Това е причината да поръчаме нови и да попълним запасите. Това е въпрос на национална сигурност. Хората не трябва да изпадат в паника. Не мисля, че ще се стигне до употребата на ядрени оръжия, но ние трябва да сме готови. Министър Нинова е права - България не е изпращала никави оръжия и боеприпаси на Украйна. Изпращаме палатки и одеяла. Решението за военна помощ ще се вземе общо от Европейския съюз. Едва тогава то ще трябва да бъде прието от Министерски съвет и гласувано в Народното събрание. Нищо няма да остане скрито-покрито от българския народ", обеща премиерът.

"Това, че сме едно правителство и в министерския съвет всеки има право на собствено виждане по време на гласуването в МС. Няма наложена диктатура на мнения. Това, което е важно, е че като излезем с общо решение се прави от правителството заедно. Така че няма проблем някой министър да не е съгласен по дадена точка. Друг е въпросът ако този министър реши да прави собствена политика през Фейсбук. това вече не е разрешено в нашите коалиционни действия." Така отговори Кирил Петков на въпроса дали ще иска оставките и на други министри и в частност на Корнелия Нинова.   

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес