Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков към българи в РСМ: Вашите права са приоритет за правителството

22 февруари 2022, 20:00 часа • 2022 прочитания

„Вашите права са приоритет за мен и за цялото българско правителство!“ С тези думи българският министър-председател Кирил Петков се обърна към представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония.

На срещата, проведена по тяхна инициатива, премиерът представи последната информация за хода на преговорите между кабинетите на България и на Северна Македония, в центъра на които е включването на българите в македонската конституция. Кирил Петков запозна гостите и с разговорите си с европейските партньори по отношение на европейската интеграция на Западните Балкани.

Гостите от Северна Македония бяха категорични - вярват в новия подход, иницииран от българското правителство, защото са убедени, че единствено чрез диалог проблемите могат да бъдат разрешавани. По-рано днес те се срещнаха и с президента Румен Радев, който ги увери, че подкрепя стремежа за вписването им като пълноправни граждани на РСМ. 

България настоява македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония, като по този начин бъдат гарантирани техните права. Това е и едно от задължителните условия за даване на съгласие от страната ни за начало на преговорите на Скопие с Евросъюза. Организациите на българите в Северна Македония настояват за неотложни действия, за да бъде изсветлена историческата истина и да бъде отразена в образователния процес в Северна Македнония. Те настояват да могат свободно да се определят като българи, да участват пълноценно като такива в политическия, културен, икономически и обществен живот на Северна Македония.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес