Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтече законовият срок за избор на нов председател на парламента

30 юни 2022, 16:36 часа • 2200 прочитания

Днешният 30 юни бе последният срок, който имаха народните представители да изберат нов председател на 47-ото Народно събрание. Според Правилника за организацията и дейността на НС депутатите трябваше да изберат новия "пръв сред равни" в срок до 2 седмици след гласуваната оставка на Никола Минчев.

Припомняме, че именно на 16 юни Минчев бе свален от председателския пост в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Решението тогава бе взето със 125 гласа "за", 113 "против" и 1 "въздържал се".

Правилникът определи постът на Минчев да бъде поет от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група, а именно Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", но най-късно след 2 седмици следваше да бъде избран нов председател.

През изминалата седмица темата бе повдигната няколко пъти както от опозицията, така и от настоящите управляващи в оставка. Завъртя се името на Ива Митева като евентуален наследник на Минчев, но точката отпадна от дневния ред за гласуване. От ПП пък обявиха, че отново ще издигнат своя депутат за председател, но все още никакви кандидатури не са постъпвали.

Спрямо гласуваната седмична програма на народните представители става ясно, че има внесено предложение от страна на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и група народни представители и е поставено като осма точка. Дотогава обаче депутатите все още имат пред себе си незавършен процес по гласуване на актуализацията на бюджета.

Дали изобщо ще се стигне до нов избор на шеф на парламента не е ясно и предвид продължаващите преговори за съставяне на ново правителство.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес