Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Мирчев: За България ще има абсолютно сигурни доставки на природен газ

11 май 2022, 13:07 часа • 2669 прочитания

За България ще има абсолютно сигурни доставки на природен газ. Това коментира в кулоарите на Народното събрание депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Темата на изявлението му бе постигнатата договорка на Кирил Петков страната ни да получава втечнен газ от САЩ.

Той увери, че проблем с доставките на газ с България няма да има. Според него трябва да имаме различни източници, за да си гарантираме енергийната независимост.

"Цената на природния газ почти сигурно от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, постигната между януари и април, когато купувахме руски газ. Това ще е добре за бизнеса, ще бъде добре и за битовите абонати на съответните дружества", заяви Мирчев. 

По думите му няма никакъв проблем за доставка на втечнен газ към България. "Вече минаха две седмици, откакто газът беше спрян. Няма по никакъв начин спиране на доставките. Не само това "Чирен" се нагнетява, вече минава 20 %", уточни Мирчев. Той обясни, че най-вероятно този газ ще преминава през терминала в Гърция. 

До какво ще доведе енергийното сътрудничество със САЩ - четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес