Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН не искат ярка политическа фигура за премиер в следващ редовен кабинет

20 октомври 2024, 17:28 часа • 624 прочитания

"Има такъв народ" e "за" равноотдалечен от партиите премиер - нещо, което лансира от "година и половина, а ни гледаха с насмешка". Това заяви зам.-председателят на ИТН и евродепутат Ивайло Вълчев в "120 минути" по bTV тази неделя, 7 дни преди предсрочните парламентарни избори.

Попитан дали ако ПП-ДБ предложат такъв премиер, ИТН ще подкрепят кабинет, Вълчев каза: "Нямаме червени линии. Не си представяме обаче ярко изразени партийни фигури в правителство". На уточняващ въпрос с имената на Бойко Борисов, Николай Денков и Кирил Петков зам.-председателят на ИТН потвърди - няма да подкрепят такъв премиер.

Още: Прегръдката на Пеевски с Тошко Йорданов вади ИТН от парламента? Анализ на Елена Дариева (ВИДЕО)

За какво се бори ИТН?

"За това в българската политика логиката и здравият разум, прагматичността да се върнат, всички да работят на тази основа, а не да си размахваме измислени идеологически причини, за да си казваме защо нещо не може да стане. Външните партньори гледат с лека насмешка", смята Вълчев.

Купувачите на гласове

Относно списъците с купувачи на гласове, разгласени от BG Elves, той каза, че "преди избори МВР се опитва да направи всичко възможно, но винаги остава впечатлението, че срещу едни се действа по-строго, други остават извън радара на съответните органи". "Винаги някак избирателно стават нещата с ловенето на купувачи на гласове. Този път има твърде много заинтересовани играчи на терена", каза той.

Още: "Има такъв народ" стана част от групата на Европейските консерватори и реформисти

Главният прокурор

И заяви, че е "законно, но не е морално" Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор. "Против този модел сме. С една много проста промяна в закона можеха да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор – да му се отнеме правото да използва елементите, превърнали се в елементи на репресия, например командироване на прокурори", твърди Вълчев.

Референдум "за" българския лев

Попитан дали ИТН искат референдум по даден въпрос сега, той каза: "За всичко важно, без да влизаме в спор с Конституцията, хората трябва да бъдат питани. „За“ референдум сме за запазване на българския лев, защото хората трябва да бъдат питани, но на референдума ние няма да защитаваме тази идея", посочи Вълчев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес