Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искрен Арабаджиев, ПП: Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета

18 юни 2023, 09:53 часа • 1580 прочитания

Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Това заяви по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев.

"Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, защото той беше плътно зад Гешев години наред - защо тези дела не са разследваха и нямаше развитие по тях преди години, а сега се отключиха за няколко седмици", посочи той.

ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов веднага след като беше избран за изпълняващ функциите главен прокурор. Според Арабаджиев този състав на ВСС не е легитимен за тази задача, а начинът, по който е избран Сарафов е притеснителен.

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност.

Този ход с промяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е само пешка на шахматната фигура, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не повишава доверието в прокуратурата. Беше необходимо да се направи бавна обществена дискусия и във ВСС за това кои са лицата, които могат да дадат промяна в работата на прокуратурата", заяви Арабаджиев.

ОЩЕ: 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес