Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И "Дневник" отнесе глоба от ЦИК за предварително обявяване на резултати

27 март 2017, 07:27 часа • 1631 прочитания

Масовите глоби за нарушаване на разпоредбата на член 205, ал. 5 на Изборния кодекс продължават. След като вчера (26 март) санкции отнесоха „24 часа”, БЛИЦ и ПИК, към тях се присъедини и основният флагман на медийната група на Иво Прокопиев – „Дневник”. Става въпрос за предварително обявяване на резултати от социологически проучвания в 24-часовия период преди приключването на изборния ден.

„Дневник” получава глоба от ЦИК, защото към 16:00 часа на 26 март публикува информация за наличие на резултати от социологически проучвания в изборния ден чрез директни препратки към съответните Facebook, Twitter и Viber акаунти на онлайн изданието dnevnik.bg. Тази информация е достъпна още на заглавната страница на сайта dnevnik.bg с недвусмисленото заглавие "Ето къде може да следите резултатите от изборите". В текста се казва: "Каква подкрепа събират политическите сили може да проследите през целия ден в профилите на „Дневник“ във Facebook, Twitter и публичния чат във Viber".

Според българския закон социалните мрежи не се считат за медии, но съгласно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс „резултатите от допитвания до общественото мнение по повод изборите не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.”

Припомняме, че при първо нарушение глобата е от 2000 до 5000 лева, а при повторно – от 5000 до 10 000 лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес