Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Имаме шанс да върнем часовника назад и да разрушим модела "Пеевски"

07 юли 2024, 18:26 часа • 3152 прочитания

"Стожерите на прехода започнаха да се боят, че се е отишло твърде далеч. Тук големият въпрос е как да използваме този момент да върнем часовника назад, да върнем процеса на завладяване", каза лидерът на "Да, България"в оставка Христо Иванов в предаването "120 минути" по бТВ. 

Според него е необходимо в този парламент да се направи проверка дали има готовност да се състави мнозинство за премахване на модела "Пеевски".

Думите му идват на фона на напрежението в ДПС, което дойде при гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за".

Оказа се, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи. Припомняме, че вчера Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. След срещата единият председател на ДПС в лицето на Джевдет Чакъров каза, че няма връщане назад. Днес Пеевсик се обърна към Доган и му каза, че винаги е бил до него. ОЩЕ: Пеевски към Доган: Винаги съм бил до теб и това не се е променило

Доган не е приел Пеевски, според Иванов

"Днешното изявление на Пеевски, който очевидно не е бил приет от Доган и му се е наложило да излезе с тази многословна молба. Това издава паника, безсилие. Твърде нехаректерно за стилистиката на г-н Пеевски и очевидно е, че нещата са стигнали до точка на пречупване", каза Иванов. Според него става въпрос за разрив, който трудно би се върнал назад. 

"Чудовищното дете", което е преяло с власт

"Развръзката, която наблюдаваме, е кодирана. Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко и в момента виждаме някакви опити той да бъде спрян. Това е логиката на това, че когато има концентрация и преяждане с власт, тя води до още повече", смята Иванов. ОЩЕ: Рамадан Аталай: Пеевски иска да изоставим Доган

Той посочи, че цялата траектория на Пеевски е преяждане, след преяждане, което в един момент е заплашило цялата ни система.

Христо Иванов отказа да говори за отношенията между Пеевски и Доган. "Надежда има. Тя е в хората, които да си поискат свободата, дали в една партия, дали в институциите", смята той. 

Според него, каквито и да са сблъсъците между старата гвардия, олицетворявана от Доган и Пеевски, който заплаши да счупи целия модел, трябва да погледнем онези писма, които заваляха преди Доган да се обади. Той посочи, че има предвид писма от отделни активисти на ДПС, които са издали емоция, болка и нежелание да бъдат част от този срам, да бъдат част от една партия, която се е превърнала в нарицателно за корупция. ОЩЕ: Денков: Може да говорим с ДПС, ако Пеевски бъде премахнат

Планът на Пеевски

Христо Иванов смята, че планът на Пеевски е бил да укрепи позициите си в партията, защото той не я е получил цялата.

"Той обяви, че щял да бъде единственият председател на ДПС на мястото на Карадайъ, след което се оказа, че е станал само полупредседател. Нещо, което се опитваше по всякакъв начин да скрие. За да стабилизира позициите си в ДПС, Пеевски имаше нужда от изпълнителната власт под своя контрол, чрез която да презареди своето влияние в съдебната власт и в регулаторите. Целта на Пеевски беше да заграби цялата власт на отговорността на ГЕРБ. Самият Борисов се уплаши от това. Той щеше да изпадне в положението на Денков. Когато обаче Пеевски видя, че се провали в опита да направи това, той моментално поиска да отиде на бързи избори, защото иска да запази все още конторла си върху МВР, службите, регулаторите и съдебната власт и при тези условия да направи още един изборен цикъл. За това бърза. Докато на хората в ДПС им трябва време", смята бившият лидер на "Да, България". ОЩЕ: Джевдет Чакъров: Бяха нарушени демократичните принципи в ДПС

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес