Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев ще даде механизма за контрол на Конституционния съд: Това не е съдебна реформа (ВИДЕО)

20 април 2023, 14:46 часа • 4977 прочитания

"Ако бъде приет, ще поставя въпроса пред Конституционния съд. Не само за мен, а и за Върховния касационен съд, той противоречи на Конституцията", каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Бургас по повод законопроекта, който предвижда механизъм за контрол над главния прокурор. 

Той посочи, че това е противоконституционен законопроект. 

"Целта му е овладяване на българската прокуратура и преформатиране на политическия и икономическия живот. Това, което ще последва, е една лавина от доноси срещу главния прокурор с опит за овладяване на прокуратурата", коментира Гешев. 

"Къде виждате съдебна реформа в това?", попита главният прокурор.  Според него това няма да стане, защото дори някой да иска да овладее прокуратурата, му е необходима компетентност. ОЩЕ: Борисов и Карадайъ си говориха за конституционно мнозинство (ВИДЕО)

"Не може да е съдебна реформа да създадеш една процедура за четири човека, която е различна за останалите български граждани. Това се нарича извънредно законодателство. Някои наричат това отчетност. Не, това не е отчетност. Отчетността е пред Народното събрание, но то последните години не изслушва докладите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Някой го наричат контрол - няма как да контролираш магистрати, председател на Върховен касационен съд и главен прокурор. Това са едни клишета и хибридки, които не отговарят на истината", заяви Гешев.

Според него е тъжно за българската държава,  ако това е цената за създаване на правителство. ОЩЕ: Борисов: България ще излезе от дупката, ако направим коалиция с ПП-ДБ

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес