Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат изслушване на Петков за ареста на Борисов, управляващите не дават

23 март 2022, 10:01 часа • 7486 прочитания

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ за изслушане на премиера Кирил Петков във връзка с арестите на бившия премиер Бойко Борисов, пиарът Севдeлина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

От партията определиха това като "безпрецедентна политическа репресия срещу лидера на най-голямата опозиционна партия чрез структурите на МВР".

"Настояваме премиерът да дойде тук и да даде обяснения за своите свидетелски показания в полза на Васил Божков, да каже какво се случва в българската държава", аргументира се Тома Биков. "Не го крийте, кажете му да дойде тук и да обясни какво върши, защото това, което прави е веднъж незаконно, второ - неадекватно, и, ако щете, опасно за националната сигурност предвид ситуацията в момента", добави той.

Предложението на партията не беше прието, въпреки гласовете "за" на другите две опозиционни партии - ДПС и "Възраждане".

За ГЕРБ Петков вече не е премиер

"За ГЕРБ отсега нататък Кирил Петков вече не е министър-председател. Толерантността ни свърши", заяви от своя страна депутатът от партията на Борисов Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група.

Чолаков представи каква според него е била хронологията на събитията и запита за ролята на премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

"Действията на избраното от вас правителство излагат на риск цялата правна, институционална и политическа система на страната", заяви Чолаков, обръщайки се към мнозинството в пленарната зала. Депутатът запита дали останалите партии в коалицията са съгласни с действията на премиера Кирил Петков.

"Ако изобщо бихме го викали в парламента, то ще е, за да се убеждавате още и още в неговата несъстоятелност", коментира още Чолаков. 

По повод действията на Бойко Рашков Радомир Чолаков каза: "Спомняте ли си как ви се молеше от тази трибуна: „Моля ви, оставете ме на поста ми и аз ви обещавам да вкарам Бойко Борисов в затвора". Е, вкара го, браво! Както по времето на Цветан Цветанов се вкарваха хора в арестите и после държавата плащаше."

По думите на депутата от ГЕРБ новите управляващи са искали "цветановщината" да не се повтаря, но не са прекратили това, а дори правят същото. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес