Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър намекна за неизбежни преговори с "Газпром"

22 август 2022, 14:38 часа • 4647 прочитания

Вече е неизбежно да не преговаряме с "Газпром експорт". Това каза министърът на енергетиката в отговор на въпрос Actualno.com защо не разтоварваме в Ревитуса, след като там капацитетът беше увеличен с 50% и ако разтоварваме там, пак ли ще е неизгодно да приемем офертата за 7-те танкера.

"След като миналата седмица успяхме да уговорим доставките на 1 танкер поради липса на слотове и след днескашната среща, където и бизнес и синдикати индикираха цена на микса от порядъка на 250 лв. на практика вече е неизбежно да преговаряме с "Газпром експорт" за възобновяване на доставките на газ по този договор. Не си правете илюзията, че единственото, което трябва да направим, е да изпратим имейл до нашите контрагенти на супер ниска цена“, каза Христов.

Той прогнозира, че преговорите с "Газпром" ще бъдат много тежки и трудни. "Предишното правителство направиха всичко възможно този договор да функционира трудно Ние нагнетихме отношенията с Русия до краен предел. Такова нещо не е било. Водени са някакви безобразни преписки. Ситуацията с "Газпром експорт" изобщо не е розова. В момента ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях. Не очаквам нито лесни, нито бързи преговори ,нито кой знае какъв добър резултат", добави още Христов.

Защо не разтоварваме на Ревитуса?

Министърът все пак отговори и на въпрос на Actualno.com за Ревитуса. "Това, което колегите в Гърция обявиха, това всъщност е отдавна планиран капацитет и вече разпродаден. Абсолютно всички слотове, включително с това разширение, което пуснаха, то вече е разтоварено. Какви бяха опциите за разтоварване на Ревитуса? Няколко частни компании предлагаха слотове на двуцифрени цени в милиони, което прави газът, докаран до България, неизгоден до нас, въпреки че офертата е конкурентна“, каза още министърът. Той поясни, че се очаква да се обяви търг колегите му от Гърция, но става въпрос за слотове за 2023 г., където „Булгаргаз“ ще участва.

Офертата за 7-те танкера е ценово атрактивна

Служебният министър на енергетиката Росен Христов припомни новината от петък за осигуряването на количествата газ от един от договорените със САЩ танкери. Той поясни, че няма да можем да се възползваме от останалите танкери, въпреки че офертата ценово е атрактивна. Министърът поясни, че причината за това е, че свободните терминали се продават от частни компании-посредници на цена, която прави крайният продукт икономически неизгоден. "Той е над точката, на която бизнесът би го купувал", коментира Христов.

Позицията на работодатели и синдикати

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подчерта, че няма алтернатива на "Газпром" в ценово отношение. Според него разликата се измерва в стотици милиони лева месечно. По думите му "в тази зала се борят за всеки милион" в бюджета за култура, за образование, за здравеопазване, за пенсии, а тук се позволяват да се губят стотици милиони месечно. Той обърна внимание, че днешната цена на природния газ пазарът е отказал да я приеме. "Ние не можем да работим на тези нива", добави още Велев. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" напомни, че България е с най-високите цена на енергийна бедност в целия ЕС. Синдикатите настояват да се гарантират доставка на възможно най-евтиния газ. "Всички алтернативи на "Газпром" са няколко пъти по-скъпи", каза Григорова. Тя настоя още да ограничим износа си на ток. 

Преговорите с Азербайджан

"Започваме преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ, отчитайки факта, че от 1 октомври интерконекторът би трябвало да заработи. Тези преговори ще бъдат изключително важни и се надявам следващите две седмици да постигнем успехи в това направление. Има индикации от турски компании, че проявяват интерес за доставки на тръбен газ в България. Очаквам тази седмица потвърждение и веднага започваме преговори и с тези компании", добави Росен Христов. 

Стана ясно, че правителството е провело няколко срещи със Столична община по тема "Топлофикация София" и се създава работна група, за да се намери кардинално различно решение на въпроса, което да направи преструктуриране на дружеството и вариант за инвестиции и оборудване. 

Какви други алтернативи е обсъдил Кризисният щаб?

Транспортният министър в служебното правителство Христо Алексиев коментира, че днес с работодателските организации са обсъдени възможности за преминаване на алтернативни горива. Той обърна внимание, че е говорено за LPG гориво (втечнен пропан-бутан), за което държавата е нужно да осигури необходимата инфраструктура и необходимата логистика, за да могат тези количества да стигнат до тези предприятия, които са склонни да преминат към него.

Именно заседанието на щаба бе поводът за брифинга. Припомняме, че Кризисният щаб по енергетика бе създаден на 3 август. Неговата цел беше да "овладее хаоса и разрухата" в енергетиката.

Още: Гръмко обявеният кризисен щаб се оказа работна група за обсъждане

"Вече този кризисен щаб работи около три седмици. Първоначално беше необходимо самият щаб да се запознае с цялата ситуация, да събере необходимата информация, за да можем да пристъпим към реални стъпки и решения. Наш приоритет е било да действаме методично и структурирано, затова първо започнахме да работим с въпроса с интерконектора с Гърция", каза Христо Алексиев. В тази връзка по време на брифинга бе отчетено и какво е завареното в сферата на енергетиката. 

Ретроспекция на завареното

Ретроспекцията направи енергийният министър Христов. "Първо, количества газ бяха осигурени може да се каже частично за септември и абсолютно недостатъчно за октомври, което нас ни принуди да работим в спешен порядък да осигурим количествата без да имаме възможност да се фокусираме върху цената. Това съответно подсилва инфлацията в страната и създава проблеми на бизнеса. Свързано с това нещо, "Булгаргаз" беше оставен в изключително тежко финансово състояние с огромна ликвидна дупка от порядъка на стотици милиони. Въпреки че дружеството функционира и реализира минимална печалба, то не беше абсолютно способно да извършва своята търговска дейност, т.е. да се разплаща за доставките на газ дори когато намерим такъв. Интерконекторът, който е критичен за доставките на количества, така и на газ на оптимална цена, е бил оставен без надзор. До момента са акумулирани редица проблеми както свързани със строителство, така и с документацията. Почти никакъв контрол не е бил осъществяван. Ние заварихме там пълен хаос и едно ръководство, което по никакъв начин не съдействаше за решаването на проблема. Към този момент добавяме и задлъжнели клиенти на "Булгаргаз". На първо място "Топлофикация София", която също дължи стотици милиони на "Булгаргаз" и няма вариант при сегашния модел на управление тези задължения да бъдат покрити. Очаква се да растат с над 300 млн. лв. на месец", коментира министърът.

Той поясни, че служебното правителство е взело на "ръчно управление" интерконектора. "Най-накрая в петък вечерта успяхме да получим линеен график с ангажименти от страна на строителя и "Ай Си Би Джи" за предоставяне на документи и за завършване на останалите строителни работи", каза той и уточни, че от страна на всички министерства е направена организация, за да има максимална гъвкавост. Той подчерта, че са поети ангажименти, че гръцкият интерконектор ще бъде пуснат от 1 октомври.

Министърът коментира и компенсациите, като посочи, че такива за газ не са предвидени в Закона за бюджета. "За ток са предвидени без обаче да са осигурени средства. Ние в спешен порядък хвърлихме огромни усилия да намерим средствата и да започнем изплащането на компенсациите на тока. Първите две три седмици, откакто сме се захванали с тази задача, работихме в пълен хаос, опитвайки се да намерим информация и да разрешим кризисни проблеми от национален мащаб", добави Христов.

Междувременно лидерът нан БСП Корнелия Нинова упрекна енергийния кризисен щаб в това, че от началото на създаването му на 3-ти август досега не се е събирал, за да търси решения на газовата криза и направи сравнение с кризата с тока. Според нея ако се подходи партньорски към "Газпром", а не идеологически е възможно да се получи "добър диалог".

https://www.actualno.com/politics/ninova-sreshtu-men-se-vodi-kampanija-celta-e-bsp-da-se-srine-na-izborite-i-da-se-smeni-rykovodstvoto-news_1800213.html 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес