Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт смята, че ще се отворят вратички с отнемането на автомобилите на пътя

22 август 2023, 08:06 часа • 1584 прочитания

Автоекспертът и част от сдружението по пътна безопасност Красимир Георгиев смята, че отнемането на автомобили на пътя като част от промените в Наказателния кодекс,  ще се отворят най-различни вратички - като корупция сред контролните органи и тези, които се дрогират или употребяват алкохол ще си купят евтини коли по 300-400 лева и няма да ги потърсят повече. Трябва нов Закон за движение по пътищата, настоя Георгиев в студиото на bTV. 

Още: Отнемането на коли няма да спре войната по пътищата, категорични са адвокати

Георгиев запита още защо държавата досега не се бе наела да направи нови лаборатории за разследването и установяването на пияни и дрогирани зад волана. 

Той посочи, че никой не обръща внимание на превенцията в България. В България не се дава път на професионалистите, коментира Георгиев и даде пример, че на никого не прави впечатление, че знаковото пространство е под всякаква критика. 

"Един неправилен знак може да направи много повече беди от един пиян шофьор", изтъкна Георгиев. 

Според бившия зам.-председател на Народното събрание, който също присъства в студиото на bTV - Явор Нотев отбеляза, че отнемането на автомобила от водачите е непропорционално. Отнемането на автомобила на пътя ще доведе до вреди, които тепърва ще плащаме, предупреди той. 

Явор Нотев обясни, че гражданите, чиито автомобили бъдат отнети на пътя, могат да си потърсят правата в съда и да търсят обезщетение. Какво веществено доказателство може да бъде автомобилът, недоумява Нотев. 

Още: Експерти: Отнемането на автомобили от пияни шофьори е недомислено, ще има проблеми

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес