Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК у нас: Важно е бежанците да се регистрират, за да ползват правата си

18 март 2022, 13:44 часа • 1440 прочитания

Украинците, които също са европейци, трябва да се чувстват у нас така, както се чувстват в другите европейски държави. Искаме да видим как се прилага директивата за временна закрила напрактика, тъй като тя дава всички тези права на бягащите от война, които имат и европейските граждани. Това каза на брифинг в Русе Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България.

В Русе организацията наистина работи, документи за регистрация се издават. Ние сме подготвили информационни материали на украински, които ще раздадем на доброволци и на обществените институции, така че хората да разберат защо е важно да се регистритат. Важно е да се регистрират, за да имат всички тези права, както в България, така и в останалите европейски страни. Европейската комисия иска да помага, тя не е тук да проверява или да контролира, заяви Кюланов.

Той разясни, че днес се публикува информация как да се действа при специфични случаи - като деца, които идват сами, как да бъдат обгрижени и да не бъдат засегнати. Друго, което тези насоки дават е тълкувание на следващите стъпки, какви административни процедури трябва да се предприемат, така че тези права - образование, здравни услуги, социални услуги, пазар на труда, да станат достъпни за бежанците в цялата Европа.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес