Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единният антикорупционен орган заработва до края на годината

03 април 2015, 21:37 часа • 6454 прочитания

До края на годината ще заработи Единният антикорупционен орган, като за него ще бъде съставен изцяло нов закон. Това стана ясно на кръгла маса в Министерски съвет, където вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева представи заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г.

Кунева обясни, че Единният орган ще обединява функциите на няколко органа (КПУКИ, БОРКОР, звена в СП). Системата трябва да се направи така, че всеки, който не си върши работата, тя да го изхвърли, а който си я върши да го награди и поощри.

Цели се новият закон да бъде приет от МС до края на този месец, а новият орган да започне да работи най-късно от 1 януари 2016 година. Кунева уточни, че назначаванията ще се осъществяват с публична процедура, а публичното изслушване ще бъде абсолютно задължително.

Кунева допълни, че се предлагат мерки в рамките на действащата Конституция, защото искат стратегията да бъде инструмент веднага и сега в ръцете на всички, които искат да действат. По думите й, всяко отлагане размива стратегията. Едни от предвидените в нея мерки са: борбата с корупцията по високите етажи, компетентността на всеки орган, който се организира, реформата на институционалната рамка, механизмът за мониторинг и оценка.

Част от приоритетите са: изграждане на ефективна система на антикорупционни органи и звена, противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Кунева уточни, че първо се прави законът, а след това се прави финансова обосновка, както и необходимите хора за изпълняването на функциите на органа. Вицепремиерът коментира и темата с влизането на България в Шенгенското пространство, като посочи, че това е много важен въпрос.

Тя обаче поясни, че тази стратегия няма да доведе до бързото приемане на България в Шенген, тъй като трябва да се провежда години наред, но бе категорична, че Шенген ни е необходим именно сега. Кунева изрази надежда в рамките на една година България и Румъния да имат поне една или две "Сини граници”.

Министърът на правосъдието Христо Иванов допълни, че Стратегията предвижда да бъде създадено специализирано звено в помощ на Единния антикорупционен орган, което ще бъде на база на досегашната практика в прокуратурата да създава специализирани звена със споразумения с различни други институции.

Той уточни, че в случая става дума за споразумение между Прокуратурата, ДАНС и МВР. По този начин ще се създаде съвместен екип. Самото звено се очаква на 6 април да заработи и е базирано на досегашния опит на прокуратурата в създаването на такива екипи, които ще работят заедно. Меглена Кунева добави, че това звено ще се помещава в ДАНС, като няма да има достъп до тяхната информация.

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев допълни, че това споразумение вече е било подписано между прокуратурата, ДАНС и МВР, като капацитетът му ще бъде по-голям от порядъка на 50 души. Той уточни, че звеното ще работи по високите етажи и ще е пряко подчинено на главния прокурор.

От думите му стана ясно още, че в ГДБОП ще продължи да работи звено, което също има отношение по противодействие на корупция, но то ще работи и по по-ниските етажи за разлика от това специализирано звено.

Sportline.bg
Sportline.bg Отговорен редактор
Новините днес