Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не знае защо се искат някои документи, от 17 години не спазва закон за бюрокрацията

22 юни 2017, 08:30 часа • 3264 прочитания

В част от случаите ние не знаем коя администрация на какво законово основание иска даден документ от гражданите. Това призна вицепремиерът Томислав Дончев на вчерашното заседание на Министерския съвет, на което премиерът Бойко Борисов разпореди до понеделник (26 юни) министерствата да са наясно кои документи няма да има нужда да изискват от гражданите.

Дончев посочва изрично, че съществува текст в Административно-процесуалния кодекс (АПК), както и текст в Закона за електронното управление, според който административните органи не могат да искат от гражданите и бизнеса да дават повторно вече събрани и издадени данни – трябва самата администрация да си ги събере. Текстът в Закона за екетронното управление всъщност е от 2000 година. Вицепремиерът посочи, че се надява до септември тази година всички администрации да спазват това задължение, като за целта ще бъде задействана единна електронна инфраструктура за вътрешна справка в държавната администрация между различните ѝ регистри – Търговския регистър, Имотния регистър, Булсат, Регистър задълженията на митническата администрация, Регистър на актовете за граждански брак, Регистър на задължените лица, Регистър на пенсионерите и Регистър на признати дипломи за придобито висше образование.

Всъщност Борисов дава един месец срок за анализ на различните закони и норми от всяко министерство, за да се разбере на какво основание се искат документи от всяко физическо и юридическо лице в България. По думите на Борисов, на следващото заседание на Министерския съвет – на 28 юни, всеки министър трябва да каже колко вида такси събира подопечната му администрация, кой вид е нужен и кой не е, съответно да има и предложения къде в законите и наредбите да има промяна и къде не.

КАТ

Ще увеличим човешкия персонал, ще се сложат повече терминални устройства за плащане. Това обеща пред Министерския съвет Емилия Александрова, експерт в дирекция „Модернизация на администрацията”. По думите ѝ дневно през КАТ минават 2000 души.

За по-добрата работа на КАТ се предлага „усъвършенстване” на сайта на МВР в частта за Пътна полиция. Става въпрос да се разположат по-видимо най-често търсените услуги от КАТ и информацията за тях. Щели да се слагат и нови табелки, с които гражданите да се информират по-добре кое гише за какво е.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес