Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС се присъединява към искането за оставка на Никола Минчев

15 юни 2022, 15:38 часа • 1724 прочитания

Колегите народни представители от ДПС се подписаха под предложението на ИТН за оставка на Никола Минчев. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в Народното събрание. Искането на ИТН за оставка на Никола Минчев дойде след изслушването на министър Теодора Генчовска на открито заседание, въпреки че в доклада й има грифове. 

"Поводът и основанието не е изслушването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация, не помагаме на никого. В чл. 44, ал.4 много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф "Секретно", няма значение от степента на класифициране на инофрамацията, без обсъждане, заседанията се закриват. Дори да е имало някакво съмнение преди това, пак в същата алинея е казано, че председателят на Народното събрание се запознава с тези документи и ги съобщава на народните представители. Отгоре на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да се прави, че не го разбира това нещо като проблем. Не му е за първи път", заяви още Карадайъ. 

Според него Народното събрание не трябва да е заложник на хора, които нарушават Конституцията, законите и Правилника за организацията на Народното събрание. Той визира питанията, въпросите и очакваните писмени отговори и документи към Бойко Рашков. "Още не сме получили никакъв документ, а министрите са длъжни да представят документите в Народното събрание. Веднъж не се намеси. Напротив и там има едно хитруване", заяви още Карадайъ. 

Карадайъ отговори на въпрос от коя парламентарна група трябва да е новият председател на Народното събрание. Той заяви, е тази тема не е на дневен ред, защото първо трябва да мине оставката. 

Той обаче обърна внимание на липсата на мнозинство в парламента. "Да се внася проекта за промени в държавния бюджет, без да има ясно мнозинство, което по един или друг начин да носи отговорността, какво ще излезе, също е толкова безотоговорно. Друг е въпросът, че миналата година ние дадохме своя принос пенсионерите да получат по 120 лв. и така да направим, че бюджетът в предизборния популизъм, да излезе нормален", заяви още Карадайъ. 

Според него за всеки е ясно, че има отиваме на избори. По думите му сега не се знае какъв Франкенщайн ще излезе от бюджета. 

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес