Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дни след вота: "Сглобката" отхвърли предложени от "Възраждане" промени в изборните правила

09 ноември 2023, 13:35 часа • 1440 прочитания

Няколко дни след местните избори Народното събрание отхвърли на първо четене предложени от "Възраждане" промени в Изборния кодекс.

Основната предлагана промяна бе за увеличаването на състава на Централната избирателна комисия. В мотивите си от партията на Костадин Костадинов са записали, че представителите в ЦИК, избирани от политическите партии, трябва да отразяват актуалните политически нагласи. В предложението е записано съставът на Централната избирателна комисия да се обновява периодично спрямо парламентарнопредставените партии по време на нейния петгодишен мандат.

Втората промяна касае произнасянето от страна на ЦИК, когато е сезирана по различни казуси. Според "Възраждане" не трябва да се допуска забавяне в произнасянето във връзка със сигнали. Още: "По-слаба ЦИК не е имало": Предложение изборните комисари да са съдии (ВИДЕО)

Третата промяна касае подаването на заявления за гласуване от един IP адрес. Партията е категорична, че трябва да има наложено ограничение на броя подадени заявления за гласуване от един IP адрес.

Четвъртата промяна е за въвеждане на видеонаблюдение в секциите за гласуване, с което да се ограничат машинациите.

Проектозаконът беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес