Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джамбазки призна, че решението за въвеждане на пакета "Мобилност I" е лошо

12 януари 2019, 11:41 часа • 1601 прочитания

Ангел Джамбазки призна, че решението за въвеждане на пакета "Мобилност I" е лошо. "Истината е, че българските правителства във времето са проспивали този въпрос, поради комплекса на българското общество "да слушаш големия брат по червения телефон", заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО в студиото на НОВА ТВ за предаването "Събуди се".

Джамбазки посочи, че този състав на парламента е в края на петата си година и остават още три сесии. Според евродепутата, няма логика един представителен избираем орган да взима решение, което засяга осем държави и над 100 000 000 души население, в края на своя мандат. Като мотив за твърдението той посочи, че част от представителите вътре няма да бъдат избрани отново, други пък са "изкушими", а трети дори нямат политически амбиции.

"По темата част от германците заявиха, че или ще приемем условията им, или ще бъдат въведени едностранни мерки, от тяхна страна. Но тогава ние казахме, че ако това се случи, тогава ние можем да направим така, че германска банка в България да не може да извършва преводи между София и Варна, например. Или немски магазин да няма право да купува и продава българска вода на българи. Но тогава няма да съществува Европейски съюз. Затова политическата логика изисква да бъде изтеглен пакетът "Мобилност I" сега, за да бъде преосмислен и обсъждан от следващия състав на Европейския парламент.

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е изпратил писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, в което им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по темата. В момента дебатите, относно пакет „Мобилност I“, са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение. Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност.“, пише българският премиер, като също допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес