Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Делчев: Ще търсим подкрепа за явното гласуване във ВСС

19 септември 2015, 14:35 часа • 3883 прочитания

"През предложените от РБ изменения на Наказателния кодекс увеличаваме наказанията за купуване на гласове - от 20 хиляди на 40 хиляди лева и затвор до 10 години", това заяви в рамките на форум във Варна за антикорупционните политики Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в 43-то Народно събрание, по повод предстоящите промени в Конституцията.

"Ще търсим подкрепа за въвеждането на явното гласуване във ВСС. Обществото трябва да знае как се взимат решенията, касаещи правосъдната система. И сега хората в залата могат да разберат какъв е бил вотът на съседа им, но това остава неясно за обществото", допълни той.

По думите му липсата на явно гласуване създава недоверие в работата на съда и се пораждат съмнения за начина на взимане на решения.

Делчев изтъкна, че същият принцип на почтеност и прозрачност е в основата и на предложените от РБ изменения в Наказателния кодекс, според които провокацията към подкуп се декриминализира. Това означава, че всеки, участвал в корупционна сделка и оказал съдействие на органите на реда да я разкрият, ще бъде освободен от подвеждане под отговорност. След осветяването на подкупите чрез този подход като цяло ще се постигне по-висока разкриваемост на корупционните схеми, както е в редица други страни, подчерта Делчев.

Относно корупцията в изборния процес Делчев посочи, че онези, които ще се опитват да манипулират вота чрез купуване или продаване на гласове, трябва да са наясно, че според предложените от РБ в Наказателния кодекс промени има двойно увеличаване на глобата и наказанието - от 20 хиляди на 40 хиляди лева и до 10 години затвор за престъплението.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес