Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДБ даде на прокуратурата решение на Сметната палата, оневиняващо шефа на АПИ

02 юни 2023, 11:15 часа • 2153 прочитания

Депутатите от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев и Мартин Димитров изпратиха сигнал до прокуратурата за прекратено административно-наказателно производство на Сметната палата. То е срещу председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски.

Сметната палата сама е установила нарушение при възлагането на обществена поръчка чрез “договаряне без предварително обявление” за мониторинг, поддръжка и надграждане на тол системата на републиканската пътна мрежа. Договорът за 118 млн. лв. е възложен на консорциум “Капш Трафик Солюшън” ДЗЗД, който е изградил тол системата по договор от 2018 г., проектирана и създадена като софтуер с отворен код.

През юли 2022 г. Сметната палата приключва одита си с одитен доклад, в който има 139 одитни доказателства, а на 27 септември е издаден акт за административно нарушение.

Със своя резолюция от 23 март 2023 г. обаче Сметната палата прекратява административно-наказателното производство, преди да е изтекъл крайният срок за това.

Мирчев и Димитров от ДБ сезират прокуратурата да протестира пред съда отказа на Сметната палата да започне административно-наказателно производство срещу шефа на АПИ, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

ОЩЕ: Сметната палата дава "Да, България" и ИТН на прокуратурата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес