Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниел Вълчев: Вероятно вървим не към съставяне на правителство, а към нови избори

03 януари 2023, 08:24 часа • 2164 прочитания

Няма как да се състави правителство без ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Не е трудно всеки завършил 4 клас да го сметне. Въпреки това вероятно вървим не към съставяне на правителство, а към нови предсрочни парламентарни избори. 

Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и бивш министър на образованието и науката проф. Даниел Вълчев за възможността за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание.  

Той не е голям оптимист за съставяне на правителство с аргумент, че не вижда основания да се състави някакъв кабинет. 

Според него не е толкова страшно да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори. "Ние вървим към предсрочни парламентарни избори и дори да бъде направено нещо с третия мандат няма да промени нищо съществено, защото ще бъде крехко, нестабилно и кратко", категоричен бе проф. Даниел Вълчев. 

Проф. Вълчев смята, че е най-добре Демократична България да се разкачат от "Продължаваме промяната". Лично бившият вицепремиер и министър на образованието се е уморил от поредицата от предсрочни парламентарни избори, но въпреки това е гласувал за различни политически сили.

Проф. Вълчев посочи, че президентът Румен Радев също започва да губи подкрепа, което било нормално. Идеята, че президентът може да стои над партиите, да ги побутва и нахоква е неправилна стратегия, оцени той.  

Проф. Вълчев си спомни още, че когато е бил част от НДСВ е имало едно спокойствие и нормалност в държавата. "Ако и тези избори няма да променят нищо, може да се появят нови политически играчи. Възрастта в политиката не е най-важното нещо. Никога не бива да забравяме, че старият глупак е бил млад глупак", изтъкна той. 

Проф. Даниел Вълчев каза в заключение, че ако нищо не произлезе след очакваните нови предсрочни избори, тогава той щял да говори в студиото на bTV за нов политически проект. 

Още: Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес