Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цецка Цачева: ГЕРБ официално ще предложи депутатският имунитет да падне

26 октомври 2015, 12:07 часа • 7059 прочитания

Заради скандалните действия на лидера на "Атака" Волен Сидеров, ГЕРБ ще поиска отпадане на чл. 70 от Конституцията на Република България. Този член урежда депутатския имунитет. Така ще остане само чл. 69, който пази депутатите от наказателна отговорност само за изказванията им в пленарна зала и за гласуване на законодателни норми.

Цачева напомни, че за промяна в Конституцията ще трябва съответното квалифицирано мнозинство. Припомняме, че за да може да има промяна, трябват 180 гласа. При подкрепа от по-малко от 180 депутати, но повече от 160 народни представители, въпросът може да се разгледа повторно след между два и пет месеца и тогава вече ще трябват над 160 народни представители (чл. 155 от Конституцията).

Член 70 от Конституцията гласи следното: "Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание".

Председателят на Народното събрание обясни, че в сряда (28 октомври), ако Волен Сидеров и Десислав Чуколов не си дадат имунитета, то ще бъде сформирана комисия, която да разгледа случая и да даде становище, което да бъде гласувано в пленарна зала.

По отношение на кашата в зала "Арена Армеец" Красимир Велчев от ГЕРБ нападна и омбудсмана Мая Манолова, която не видял да помага, а уж това ѝ е задачата. Велчев обеща ГЕРБ да направи всичко възможно това да не се повтаря повече. Той поиска и да се носи отговорност за изборни длъжности, при които има предложение от Народното събрание.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес