Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров: В сравнение с 2014г. сигналите за нарушения са се увеличили почти двойно

26 март 2017, 13:01 часа • 1297 прочитания

„В сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. сигналите за нарушения сега са се увеличили почти двойно. При 534 сигнала сега, тогава са били 374”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той допълни, че досъдебните производства също са повече – 59 през 2014 г. на 73 сега. „Арестуван е председател на СИК в Плевенска област за купуване на гласове, а 8 са обвиняемите лица до тази сутрин”, допълни той.

До момента прокуратурата е образувала 73 досъдебни производство. Подадените сигнали са 543, като от тях 367 са отказани и 8 са изпратени до съответните Районни избирателни комисии.

„Постановена е и една присъда – година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра”, допълни още Цацаров.

Според главния прокурор сигналите ще се увеличат още повече до края на изборния ден, предаде bTV. „Работата ни на тези избори и е доста интензивна, но има пълна координация между институциите”, категоричен е Цацаров.

Той изрази позиция и за блокадата по границата ни. „Мнението на всички участници бе единодушно – законът трябва да бъде спазван. Тази блокада не може да бъде толерирана, независимо от начина, по който е възприемана. Публично бе обявено, че органите на МВР след предупреждение ще използват всички правомощия, които имат по закон. В случая при тази институционална решителност те бяха готови да го направят. И мисля, че разумът проговори. В крайна сметка добре е, че не се стигна до сблъсъци”, каза Цацаров.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес