Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще плати още 114 000 евро заради Цветан Цветанов

31 март 2016, 14:17 часа • 3821 прочитания

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за пореден път осъди България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Днес излязоха решенията по жалбите, подадени от задържаните през февруари 2010 г. при операция "Октопод" Алексей Петров, дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците.

Съдът отбелязва, че решенията по тази група от дела са по повод широко отразените в медите полицейски операции, които са довели до нарушаване на забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедливо процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Специално нарушаването на презумпцията за невиновност е заради изказванията на Цветан Цветанов. Той беше кръстник на много от полицейските операциите и имаше навика да осъжда хората пред медиите, преди произнасянето на съда.

Съдът присъжда общо 85 хил. евро на Пламен и Йордан Стоянови и семействата им, 9 хил. евро на Алексей Петров и 15 хил. евро Антон Петров и съпругата му.

С тези нови три осъдителни прiсъди общата сметка, която гражданите ще платят за присъствието на Цветанов в изпълнителната власт, достига 208 000 евро.

Пред миналата година Европейският съд по правата на човека в Страсбург произнесе две осъдителни присъда срещу България заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна. България бе осъдена и заради изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".

Съдът в Страсбург вече указа на България да предприеме ефективни вътрешни средства за защита на своите граждани от психически тормоз от полицията, отбелязва Mediapool.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес