Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии с 10 млн. долара годишно

11 април 2022, 11:58 часа • 1416 прочитания

България ще финансира Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии с 10 млн. долара годишно. Това заяви премиерът Кирил Петков.

"Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии се създава в партньорство с два от най-престижните университети в света - швейцарските технологични университети в Цюрих и Лозана. Целта е да привлечем най-престижните умове в света и да спазим едно от обещанията, които нашето правителство е дало - да върнем талантливите си деца вкъщи. Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се постигнат резултати, които се конкурират на световно ниво", каза той.

Премиерът изрази увереност, че новосъздаденият Институт, който е първи по рода си център в Източна Европа, ще се утвърди като успешен модел за иновации на световно ниво.

„Неслучайно гиганти като „Google“ и „Amazon“, както и технологичният сектор в България припознават потенциала на института и подкрепят инициативата“, отчете той.

Новият институт INSAIT ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света - Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 млн. лва за срок от десет години.

 

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес