Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП иска преправянето на изборни протоколи да се наказва с 8 години затвор

12 ноември 2015, 12:34 часа • 6687 прочитания

Искаме да се направи допълнение към чл. 308 ал. 2 от НК, свързано с подправяне на официални документи и да се запише, че подправянето на изборни протоколи е тежко престъпление, което се наказва с до 8 г. лишаване от свобода. Това заяви депутатът Чавдар Георгиев от името на ПГ на БСП лява България, която вече е внесла тази законодателна поправка като първа от своите инициативи за препятстване на изборните фалшификации, предаде БГНЕС.

Причина за искането на БСП са нарушенията на последните местни избори, при които са констатирани 90% грешки и поправки в протоколите на избирателните комисии. Според левите депутати очевидно задължителните изисквания, разписани в Изборния кодекс не са достатъчни, за да спрат тези нарушения и затова предлагат промяна в НК. „Лъжите на прехода рано или късно трябва да спрат - ще се борим с тази изкривена демокрация”, подчерта Чавдар Георгиев.

В отговор на журналистически въпрос той повтори позицията на партията си, която е срещу електронното гласуване, тъй като не може да се осъществи контрол над тази методика на вота извън страната, поради отдалечеността на гласоподавателите на хиляди километри.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес